De LangeTermijnBelegger

Voor beleggen met index fondsen op basis van Conjunctuur Analyse

Beleggingsstrategie

Elke belegger heeft een strategie nodig. Een strategie helpt je om gestructureerde keuzes te maken en beslissingen te nemen. Door gedisciplineerd te beleggen bescherm je jezelf (voor zover mogelijk) tegen de psychologische aspecten waar elke belegger aan bloot wordt gesteld: hebzucht en angst. Een strategie moet aansluiten bij je persoon en situatie. Heb je alle tijd van de wereld en kun je snel handelen, dan zal een day-trading strategie misschien bij je passen. Zoals de naam van deze website al aangeeft is de strategie die hier wordt uitgelegd is gericht op langetermijn beleggen.

Elementen van een succesvolle beleggingsstrategie

Er komt veel bij kijken om een beleggingsstrategie op te zetten, maar vooral om deze consequent te handhaven. Door eerst over de grondbeginselen van de strategie na te denken zorg je voor een goed vertrekpunt.

Van een aantal elementen is in diverse studies aangetoond dat ze lonen. Dit zijn er helaas niet heel veel (meer suggesties welkom). Wat echt helpt om een beter rendement te behalen is:

Spreiding

Spreiding wordt ook wel de enige ‘free-lunch’ in beleggen genoemd. Ofwel het enige waar zonder moeite en kosten een beter beter risico-rendement behaald kan worden. Een goed gespreide portefeuille is minder volatiel en minder gevoelig voor schokken van een enkel bedrijf (denk bijvoorbeeld aan Spyker, SNS Bank en voor de wat ouderen onder ons WorldOnline). Spreiden kan op verschillende manieren: door aandelen te kopen van bedrijven in verschillende landen en sectoren. Diverse onderzoeken noemen een minimum van 20 verschillende aandelen. Met een beleggingsfonds belegt men automatisch in een brede portefeuille van aandelen. In index fonds of tracker belegt in alle aandelen van de index.

Rebalancing

In goed Nederlands herbalanceren genoemd. Bij aanvang wordt een portefeuille met meerdere beleggingen ingericht. Bijvoorbeeld voor 60% aandelen en 40% obligaties. Door marktontwikkelingen zal na verloop van tijd een portefeuille een andere verdeling krijgen, bijvoorbeeld 50% aandelen en 50% obligaties. Het terugbrengen van de portefeuille naar de oorspronkelijke allocatie wordt rebalancing genoemd. Met rebalancing verkoop je gemiddeld beleggingen die in waarde gestegen zijn en koop je die beleggingen die in waarde gedaald zijn. Over een lange horizon is aangetoond dat deze strategie bijdraagt aan een betere risico-rendement verhouding.

Kostenreductie

Bewaarloon, transactiekosten, beheerskosten in een beleggingsfonds, kosten voor vermogensbeheer: allemaal drukken ze het rendement. Omgekeerd is er gegarandeerd rendement te vinden als je periodiek kritisch naar deze kosten kijkt. Er zijn banken die geen bewaarloon rekenen. Weinig kopen en verkopen, of een vermogensbeheerder kiezen die zo min mogelijk koopt en verkoopt, beperkt transactiekosten. Een fondsbeheerder kiest de effecten in zijn fonds zelf en handelt doorgaans zeer vaak in zijn fonds. Onderzoek heeft aangetoond dat beleggingsfondsen die automatisch een aandelenindex volgen zelfs beter renderen, terwijl de beheerskosten van zo’n fonds (een tracker) veel lager zijn. Er zijn sinds een aantal jaren vermogensbeheerders actief die tegen een vast percentage per jaar een portefeuille beheren zonder bewaarloon of transactiekosten te rekenen.

De beleggingsstrategie

De strategie die op deze website wordt besproken is een lange termijn beleggingsstrategie op basis van een dynamische asset allocatie: een mix van aandelen, obligaties, grondstoffen en cash die wordt aangepast aan economische ontwikkelingen. Keer op keer wordt aangetoond dat asset allocatie verantwoordelijk is voor 90% van het rendement. Door de mix aan te passen aan de veranderende economische omstandigheden is het mogelijk te profiteren van stijgende markten en de waarde van je portefeuille te beschermen tegen neergaande markten.

Het aanpassen van de portefeuille gebeurt op basis van intermarket analyse. Dat gebeurt geleidelijk en slechts één of enkele keren per jaar, alleen wanneer de marktontwikkelingen hier aanleiding toe geven. Door duidelijk te kiezen voor een asset allocatie strategie, kiezen we impliciet ook voor brede index fondsen, we verdoen geen tijd aan de selectie van de juiste aandelen of obligaties.

Deze strategie is ook zeer geschikt voor diegene die een beschikbaar premie pensioen opbouwen en kunnen kiezen uit een aantal beleggingsfondsen. De meeste deelnemers aan dit soort pensioenregelingen kiezen één keer een fondsverdeling, om er daarna niet meer naar om te kijken. Dit is zonde want het pensioen vertegenwoordigt in veel gevallen een aanzienlijk vermogen. Door een paar keer (of in ieder geval één keer) per jaar de portefeuille opnieuw te verdelen valt veel te winnen, bijvoorbeeld door grote risico’s, en daarmee verliezen, te vermijden.

Wat is intermarket analyse?

Intermarket analyse combineert informatie van alle markten (aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta). Door het geloof in een samenhang tussen deze markten kan op basis van waarnemingen een economisch plaatje geschetst worden waaruit blijkt welke beleggingscategorieën het  aantrekkelijkst zijn om in te beleggen.

Intermarket analyse gaat daarnaast uit van economische cycli. De meest gebruikte is de business cylce, die rond de 5 jaar duurt. Een economische cyclus bestaat uit groei en krimp, waarna een nieuwe cyclus van groei en krimp begint. De economische cyclus hangt nauw samen met de behavioural finance, ofwel de gedragseconomie.

Het beleggingsmodel dat in deze website wordt gebruikt is gebaseerd op analyse van de business cycle.

Twee informatieve filmpjes over intermarket analyse:

Zie voor bovenstaand model the-intermarket.com website; deze website geeft veel informatie over intermarket analyse gericht op de Verenigde Staten.

Bij elke fase hoort een optimale portefeuille. Onderstaande portefeuilles zijn geschikt voor beleggers met een redelijke hoog risico profiel.

fase 1 fase 2 fase 3 fase 4 fase 5 fase 6
Cash 10% 5% 5% 10% 45% 65%
Bonds 75% 20% 15% 0% 0% 20%
Stocks 15% 75% 75% 70% 30% 15%
Commodities 0% 0% 5% 20% 25% 0%

 

 

9 Comments

 1. Beste Langetermijnbelegger,

  Ik heb Finance gestudeerd en jou strategie ziet er goed uit. Dit niet alleen op het rationele beleggen maar vooral op behavioral Finance. Overmatige handelen verkleind de winst door enerzijds transactie kosten en dat mensen de verkeerde aandelen/obligaties/grondstoffen weer terug kopen. Daarnaast door telkens te wijzigen hebben de mensen een illusie van controle waardoor ze overmoedig raken. Neem voor je rendement ook de transactie kosten mee, want de meeste sites halen dat uit hun winst en beleggen is toch in essentie bedoeld om winst te maken. Wat is aandelenrendement als je dat niet terug ziet op je bank giro uit eindelijk, doordat je zo vaak verwisselt van aandelen bijv.

  Je bent goed bezig, ik ga deze site in mijn favoriete zetten.

  Groeten Remmelt

 2. Duidelijke uitleg, zelfs voor een beginner. Mijn complimenten.

  Probeer mijn emailadres achter te laten voor automatisch updates, maar krijg een foutmelding bij bevestiging. Misschien is daar een oplossing voor?

  Met groet!