De LangeTermijnBelegger

Voor beleggen met index fondsen op basis van Conjunctuur Analyse

Jaarrendement t/m mei: 2,3% – conjunctuurbeeld ontspoord

Tot en met mei bedroeg het jaarrendement 2,3%. Niet veel maar gezien het lage risicoprofiel van de portefeuille ook niet verwonderlijk.

In de zomer van 2011 veranderde het conjunctuurbeeld. Na de crash in 2008/2009 werden de vooruitzichten steeds beter en beter. In 2011 bereikte de conjunctuur monitoren hun hoogtepunt. Hiernaast de Duitse Ifo index met duidelijk een piek in 2011. GSK_240513_climate_gerEen teruglopende conjunctuur monitor is doorgaans een waarschuwing voor een afzwakkende economie. Ik bouwde in die tijd dan ook het aandelenbelang in de portefeuille fors af. De aandelenbeurzen zette echter vol goede moed de stijgende lijn voort. Hieronder de grafiek van de Nederlandse CBS conjunctuurklok over de ontwikkeling van de Eurostoxx 50. Na 2011 ontbreekt echter elke correlatie.

Dia1

Een veel gehoorde verklaring is de wereldwijde centrale banken die de geldpers laten draaien. Er is veel geschreven over de effecten die dit heeft op de financiële markten en het gebrek aan effect op de reële economie. Dit kan verklaren waarom het economisch sentiment zo slecht is en financiële markten toch oplopen. Screen Shot 2013-06-17 at 20.25.13De hoeveelheid nieuw geld begint langzamerhand wel door te druppelen in de prijzen. De Nederlandse inflatie begint langzaam aan weer niveaus te bereiken die we zagen voor het ineenstorten van Lehman.

De afgelopen weken zagen we voor het eerst een stijging van rentes over de gehele markt, staatsobligaties van Japan, de VS en de landen in de Eurozone liepen allemaal significant op. Dit wijst erop dat de inflatieverwachtingen aan het stijgen zijn. Vroeger of later zal dit gaan doorwerken in het monetaire beleid van de centrale banken. Die zullen de geldkraan dicht gaan draaien, hetgeen doorgaans negatief is voor aandelen.

Per einde van deze maand pas ik de portefeuille aan naar fase 5 (klik hier voor toelichting over het beleggingsbeleid). Een fase waarin rente stijgt (en hiermee obligaties dalen) en aandelen ook hun beste tijd achter de rug hebben.

 

Leave a Response