De LangeTermijnBelegger

Voor beleggen met index fondsen op basis van Conjunctuur Analyse

Mei rendement: -1,36% – aandelenbeleggers nog even geduld

Na een zeer rustige maand April kwam met mei een zeer turbulente maand. Indices schoten alle kanten op en per saldo stonden aandelen- en grondstoffenmarkten aan het einde van de maand fors lager. Veilige obligaties profiteerden van alle tumult. Noemde ik vorige maand een 10-jaars rente van net onder de 2% nog historisch laag, in mei dook dezelfde rente onder de 1,6%. Momenteel is de rente weer iets gestegen maar gezien onze positie in de cyclus verwacht ik (nog) geen grote stijging.

We bevinden ons nog steeds duidelijk in de crisis. De inflatie begint te dalen zoals uit de grafiek hiernaast (uit het NRC) blijkt. Als belangrijkste reden wordt de dalende olieprijs genoemd. Onderstaande grafiek geeft deze weer in (US dollar).

 

 

Ook nog een positieve noot. De Buttonwood column in The Economist besteedde aandacht aan de zeer lage aandelenwaarderingen in Europa. Geen beleggingsadvies maar wel iets om het achterhoofd te houden. We bevinden ons in de fase binnen het beleggingsmodel waarin aandelenmarkten hun cyclische bodem. Alleen hoe lang gaat dat nog duren?

Dat ontwikkelingen traag gaan bewijst de “redding” van Spanje van afgelopen weekend nog. Al in 2010 stonden alle seinen op rood voor dat land, zo getuigt ook dit interview met Rienk Kamer. Ik denk dat we binnenkort een zeer grote ingreep gaan krijgen die het keerpunt in de cyclus markeert. Ik hoop het te herkennen als het gebeurt en dan zal ik dat zeker met u delen. De steun aan Spanje is het in mijn optiek in ieder geval niet.

 

Tagged as: , , , ,

1 Comment

  1. Beste Langetermijnbelegger,
    Alhoewel ik niet echt in je beleggingsstrategie geloof, vind ik je site erg goed en inspirerend. Wat de waardering van aandelen betreft. In de VS zijn aandelen nog duur; de koerstwinstverhouding is rond de 20 volgens Robert Shiller http://www.econ.yale.edu/~shiller/data.htm. Volgens de grafiek in je stuk is de koerswinstverhouding voor West Europa rond de 12 (dus aantrekkelijk), maar bedenk wel dat de winst de afgelopen 30 jaar kunstmatig hoog is geweest, door de gigantische vastgoed en kredietbubbel sinds de jaren 80. De ‘echte’ K/W verhouding zal een stuk hoger liggen. Voordat aandelen aantrekkelijk worden, moet er eerst nog een flinke correctie plaatsvinden.
    In de data van Robert Shiller is dit wel goed te zijn, aangezien deze data 100 jaar terug gaat. Winsten in de VS liggen ruim boven langetermijn gemiddelde en als je in mean reversion gelooft, zullen zeker dalen.