De LangeTermijnBelegger

Voor beleggen met index fondsen op basis van Conjunctuur Analyse

Januari rendement 2,05%, februari rendement 1,63%

Het jaar is erg goed begonnen voor de portefeuille. Zowel obligaties (+3,2%) als aandelen (+8,1%) deden het goed in de eerste twee maanden van het jaar. Waardoor het portefeuillerendment in het jaar uitkwam op 3,7%.

In december begon de ECB met het grootschalig geldpompen in de Europese financiële sector. Dergelijke geldverruiming vertaalt zich vaak -met vertraging- in economische groei, aandelen markten lopen hier doorgaans op vooruit. Het ligt hiermee voor de hand om de portefeuille aan te passen aan fase 1, de fase waarin aandelen sterk stijgen en daarom zwaarder in de portefeuille opgenomen worden. De beslissing om van fase 6 weer naar 1 te gaan vind ik de moeilijkste van allemaal, het is namelijk bijzonder moeilijk om in te schatten of de economie snel aantrekt of dat ons een lange recessie te wachten staat.

Als ik objectief naar diverse indicator kijk zie ik een uiteenlopend beeld. De olieprijs staat op een record niveau (onderstaande plaatje geleend uit een post op iex. nl). Natuurlijk is er spanning in het Midden-Oosten, maar ik zou ook verwachten dat hier een afkoeling van de wereld economie in door zou werken. Blijkbaar is de recessie nog niet ingeprijsd.

Ook de OECD indictoren wijzen nog omlaag. De VS doen het nog redelijk goed maar voor Europa en China ziet het er minder gunstig uit. Nu is de OECD leading indicator wel ‘leading’ op de economische ontwikkelingen, maar aangezien de beurs ook voorop loopt is de voorspellende waarde van de indicator op de beurs niet groot. Zie ook dit artikel van vorig jaar.

Vooralsnog verwacht ik eerste een verdere economische verslechtering voordat we weer groei gaan zien. Hoever de aandelenmarkten daarop vooruit lopen blijft de vraag, vooralsnog verwacht ik niet dat we het dieptepunt achter ons hebben liggen.

 

 

1 Comment

Trackbacks

  1. Navigeren in de mist | De LangeTermijnBelegger

Leave a Response