De LangeTermijnBelegger

Voor beleggen met index fondsen op basis van Conjunctuur Analyse

April rendement: – 0,3%, rente Nederland naar een historisch dieptepunt

Turbulente tijden voor de wereld economie. Het voelt weer helemaal als toen ik deze website net begon in 2008. Ook toen daalde de rente stevig en klapte aandelenkoersen en grondstoffen markten in elkaar.

Het wachten is op een grootschalige ingreep om liquiditeiten in het systeem te pompen. In 2008/2009 kwam de omkeer toen op de G20 top een internationaal reddingsplan werd gepresenteerd. Pas als zo’n plan er weer komt ga ik de portefeuille weer fors richting aandelen verschuiven.

Gisteren bewoog de Nederlandse 10-jaars rente onder de 2%-grens. Volgens diverse nieuwsbronnen is dit een historisch dieptepunt. Als we de studie van Martien van Winden moeten geloven is dit inderdaad het geval. klik hier voor een mooie infopic over het renteverloop sinds 1540.

Onderstaande grafiek is al eerder voorbij gekomen en laat naast de 10-jaars rente de keerpunten in monetair beleid zien. Eerst van DNB en later van de ECB.

De laatste drie keerpunten van renteverlagingen (groene pijltjes) waren tijdens economisch moeilijke tijden. Dit zijn immers te tijden dat de inflatie verwachting lager wordt en de economie gestimuleerd moet worden (in de ogen van de centrale bankiers en politici).

In mei 2001 begon de ECB met een serie van rente verlagingen, het duurde toen nog 16 maanden voordat de vooruitzichten beter werden en de aandelenmarkten weer met een opmars begonnen. In november 2008 begon, door het uitbreken van de kredietcrisis, de ECB weer met rente verlagingen, toen duurde het slechts 6 maanden voordat de aandelenmarkten weer de weg naar boven vonden. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat aandelen gedurende deze 6 maanden een enorme koersval  hebben doorgemaakt, een val die vergelijkbaar was met de ruim twee jaar durende neergang na het knappen van de internetzeepbel. Na een paar kleine verhogingen begin 2011, begon de ECB in november 2011 weer met het verlagen van de rente. Dit is alweer 6 maanden geleden. Op basis van de theorie dat verruimend monetair beleid uiteindelijk leidt tot een aantrekkende economie mogen we verwachten dat aandelenbeurzen weer gaan stijgen als de liquiditeiten weer in het systeem komen. Alleen hoe lang gaat dat nog duren, wordt het weer een sluip crash zoals van 2001 tot aan 2003 of krijgen we nu nog een vrije val en gaan we met een paar maanden weer omhoog.

De reactie box staat open voor voorspellingen. Een eervolle vermelding voor diegene goed kan raden wanneer de bodembel klinkt.

 

1 Comment

Trackbacks

  1. Mei rendement: -1,36% – aandelenbeleggers nog even gedult | De LangeTermijnBelegger

Leave a Response