De LangeTermijnBelegger

Voor beleggen met index fondsen op basis van Conjunctuur Analyse

Rente verhogingen komen naar de Eurozone

ECB gaat rente verhogen

Waar iedereen op zat te wachten gaat nu ook echt gebeuren. In de Eurozone gaat de korte rente omhoog. Dinsdag nog stond in het NRC een overzicht van de alsmaar oplopende inflatie in de Eurozone (klik op de afbeelding voor het hele artikel).  En vanmiddag berichtte alle media de aankondiging van Trichet. Het FD melde het volgende:

ECB hint op rentestap in april
3 maart 2011, 15:00 uur | FD.nl
De Europese Centrale Bank verhoogt volgende maand zo goed als zeker de rente. De inflatie neemt in de ogen van Frankfurt te snel toe.
´Een rentestap na de volgende bijeenkomst is mogelijk´, zei Trichet na afloop van een tweedaagse bijeenkomst van Europese centrale bankiers in Frankfurt. Het wordt waarschijnlijk een stapje van 25 basispunten, niet van 50.

Wie het centrale bankiers jargon een beetje volgt, weet dat hiermee de deur wagenwijd openstaat voor een rente stap. Niet voor niets zakte de koersen van obligaties in en ook de aandelen beurzen deden een stap terug. Met een eventuele stap schaart de ECB zich bij een lange rij van centrale banken die de afgelopen maanden de rentetarieven hebben verhoogd. In onderstaande grafiek een overzicht van de landen waarin al een rente stap heeft plaats gevonden (donker) waar al lange tijd niets is gebeurd (licht) en een enkel land wat nog kort geleden de rente heeft verlaagd (wit).

Bij de volgende update zal ook de Eurozone donker gekleurd zijn en wellicht ook de USA, Ben Bernanke liet vandaag ook merken dat hij zich zorgen maakt om de inflatie.

Gevolgen voor beleggers

Wat zijn de gevolgen voor beleggers van de rente verhogingen? Door rente verhogingen stijgt de ‘prijs’ van het geld, het wordt duurder om te lenen en te investeren daardoor neemt -op termijn-  de economische activiteit af. Hierdoor zou de inflatie weer afnemen. In de praktijk zien we vaak dat een oplopende rente en stijgende grondstofprijzen een ongunstig klimaat voor aandelen creëren.

Het onderstaande plaatje van de ontwikkeling van de rentes heb ik geleend van de Economist Intelligence Unit (zie de conjunctuur pagina voor de link). Ik heb daar zo goed als het ging het verloop van de AEX overheen geplakt. Het plaatje spreekt redelijk voor zichzelf. In 2001/2 en 2007/8 toen de aandelenmarkten onderuit gingen verlaagden de centrale banken de rente fors. En vanaf 2006 liepen de rente tarieven weer op, gelijk met de aansterkende economieën. Nu zien we in 2011 een vergelijkbaar patroon als in 2006. Afgelopen maand dacht de EIU nog dat de ECB in het eerste kwartaal van 2012 de rente voor het eerst zou gaan verhogen (zoals afgebeeld in de grafiek), dit blijkt nu bijna een jaar eerder te zijn.

Een groot verschil is echter dat in de vorige cyclus de grondstofprijzen pas vanaf medio 2007 gingen oplopen. In deze cyclus zien we dit fenomeen al veel eerder plaatsvinden. Dit zou voor de beleggers een waarschuwingssignaal moeten zijn. Het zou heel goed kunnen dat deze cyclus een korte duur heeft van ±4 jaar en dat we in 2011 de piek gaan zien op de aandelenmarkten.

OESO/OECD index op zeer hoog niveau

Vaste lezers weten dat ik de conjunctuur indicatoren nauwlettend in de gaten hou. De Duitse IFO beweegt zich al maanden in het ‘Boom’ kwadrant en staat net zo hoog als op de top in 2007. De OESO/OECD indicator staat eveneens op niveaus die we zagen in 2000 en 2007, vlak voor economische neergang.

Afgelopen weekend heb ik gekeken naar de voorspellende waarde van de OECD indicator. Wat blijkt, deze is erg goed. Wanneer sprake is van een stijgende index (voor de wiskundige onder ons: de eerste afgeleide is positief) is het een zeer goed moment om in aandelen te beleggen. In onderstaande grafiek heb ik de eerste richting van het verloop van de OECD leading indicator afgezet tegen de AEX.

Wat blijkt? de perfecte indicator. Als we vanaf het begin van de reeks ons geld in de AEX hadden geïnvesteerd was het rendement 300% geweest. Als we op de momenten dat de index daalde ons geld uit de markt haalden en pas weer instapte als de index ging stijgen, hadden we een rendement van 1500% behaald. Puur door een paar flinke correcties te ontlopen.

Te mooi om waar te zijn?

Inderdaad, de OECD index wordt met een vertraging van een paar maanden gepubliceerd. Als we de vertraging meenemen neemt het effect snel af. Met een resultaat van ongeveer 400% is het nog steeds beter dan de buy-and-hold strategie, maar een stuk minder spectaculair als een rendement van 1500%.

Kijkende naar de grafiek en met in het achterhoofd de macro-politieke gebeurtenissen en de rente perikelen, en de kans lijkt mij groot dat de stand van OECD leading indicator de komende periode niet verder toeneemt en zelfs eerder zal afnemen. En dat wijst weer naar een minder gunstig klimaat voor de aandelen beleggers.

De rest van de maand ga ik kijken of de portefeuille aangepast moet worden aan de 5e fase in het beleggingsmodel. Als dat gaat gebeuren zal dat zijn aan het einde van de maand.

 

 

 

 

Tagged as: , , , , , , , ,

5 Comments

  1. haha dit is echt vet stoer gewoon economie elke dag jwz!!! ahhahahahah aXDDxdDdDDD

Trackbacks

  1. Januari rendement 2,05%, februari rendment 1,63% | De LangeTermijnBelegger