De LangeTermijnBelegger

Voor beleggen met index fondsen op basis van Conjunctuur Analyse

Mei: -0,8%. Gaan we een zware tijd tegemoet?

De model portefeuille rendeerde in mei -0,8%. Zowel aandelen als grondstoffen deden een stapje terug.

Ik heb al een paar keer aangegeven dat ik verwacht dat we dicht tegen de piek voor de aandelen indices zitten, of hier wellicht al voorbij zijn. Mijn voornemen was om de portefeuille per 1 juli aan te passen, ik hoop niet dat we voor die tijd een stevige correctie zien. Een korte recapitulatie waarom ik minder positief ben voor aandelen voor de komende tijd.

 • De lange rente loopt op, met een oplopende inflatie verwachting loopt de lange rente op, in tegenstelling tot wat vaak geroepen wordt is een oplopende inflatie niet per definitie goed voor aandelen.
 • Centrale banken stoppen met een ruim monetair beleid in Europa en de VS, en verkrappen zelfs in Azie, Zuid-Amerika, Australie, Canada en andere grondstofrijke landen.
 • Grondstofprijzen blijven hoog, dit zorgt voor hogere inflatie en remt economische groei.
 • De wereldeconomie├źn lijken hun cyclische top bereikt te hebben. Zowel de Duiste IFO als de OECD indicator van het IMF staat op record hoogte en ook voor de afzonderlijk landen heeft de leading indicator weinig opwaarts potentieel meer (klik hier voor een landen overzicht, waarbij veel landen al een niet-bevestigde conjunctuur top hebben gemaakt).

Een aardige analyse komt ook van Martin Pring, hij ziet het einde van de bull markt op de chinese aandelenmarkt. Ook voor de DowJones is hij voorzichtig.

http://www.youtube.com/watch?v=jBZ40MDYmYM

Wanneer er de komende maand geen verandering komt in de signalen pas ik per 1 juli de portefeuille aan. Op de pagina portefeuille & rendement is te zien hoe de portefeuille indeling is en wat deze gaat worden.

Overigens heb ik al een tijd niet vermeld dat de model portefeuille die ik op deze site bijhoud een zeer agressieve/offensieve/risicovolle portefeuille is, en hoewel de historische rendementen voor de portefeuille goed en stabiel zijn is dit geen garantie voor de toekomst. Voor conservatieve beleggers en beleggers met een laag risicoprofiel is het raadzaam een minder risicovolle portefeuille samen te stellen.

3 Comments

 1. Zelf zit ik ook te denken aan beleggen met ETF’s/Trackers maar ben wel bang voor het valuta risico
  Zelfs ETF;s die in Euro staan genoteerd beleggen gewoon in dollar, dus als de euro 10% stijgt en de index blift gelijk, is je belegging toch met 10% gedaald.

  Doet u nog iets aan dollar risico afdekken? Hoe dan?

  • Valuta is inderdaad een aandachtspunt wat veel beleggers over het hoofd zien.
   In theorie zouden valuta effecten op de lange termijn opgeheven worden door prijs ontwikkelingen. Zo zijn er diverse beleggers die voorzien dat de US hele hoge inflatie krijgt, in dat geval zou (volgens de economie boeken) de dollar fors dalen, maar daarnaast zouden aandelen weer stijgen. Daarnaast schrijft de theorie voor dat valuta effect op lange termijn geen effect hebben op het rendement, valuta’s kunnen stijgen en dalen, en de kans is 50-50.

   Tot zover wat theorie, in de praktijk werkt het anders. Er zijn wel degelijk valuta trends (vlucht naar de veilige Zwitserse Frank en in mindere mate ook de Noorse Kroon bijvoorbeeld), en men kan zich afvragen hoe snel de correctie mechanismen werken. Vandaar dat veel beleggers het risico van valuta ontwikkeling willen afdekken. iShares heeft twee ETF’s, een op de MSCI world en een op de S&P500, die het valuta risico afdekken. Waarschijnlijk hebben andere aanbieders ook dergelijke ETF’s in het assortiment.

   Uw opmerking over ETF’s die in euro’s noteren maar in dollars beleggen hebben betrekking tot die ETF’s die in onderliggende dollar aandelen beleggen. Voor de model portefeuille houdt ik een Europees aandelen fonds aan, deze is belegt in Europese aandelen en hiermee dus voornamelijk in Euro en voor een klein stuk in GDP. De keuze hiervoor is mede ingegeven om de valuta risico’s uit te sluiten. Als laatste wil ik nog wel wijzen dat valuta afdekken niet zonder kosten is, deze kosten gaan ten kosten van uw rendement. Of de kosten opwegen tegen het afdekken van het door u gepercipieerde risico is een afweging die u alleen zelf kunt maken.

 2. Dag, ik las eerder dat valuta schommelingen op lange termijn uitgevlakt worden.
  De tussentijdse schommelingen kunnen echter behoorlijk heftig zijn.
  Als je begin 2002 de som van 12.000 euro had weggezet in $, dan had je 4 jaar later nog maar 7.000 euro over.
  Daar valt moeiijk tegenop te renderen en is ook erg ontmoedigend, je wilt toch een beetje vooruitgang zien in je portefeuille.

  Ik heb eigenlijk alleen van iShares nog de hedged ETF’s gezien, 2 is wel mager . Ik zal nog eens moeten uitrekenen wat goedkoper is, zelf dollars lenen of kant en klaar. Zolang men in europese aandelen belegd is men inderdaad veilig, maar amerika of opkomende markten betekent dollars.
  Als u RICI trackers gebruikt zult u vast ook dollar-risico lopen, want grondstoffen worden altijd afgerekend in $.