De LangeTermijnBelegger

Voor beleggen met index fondsen op basis van Conjunctuur Analyse

Rendement oktober +2,05%

Het rendement over de maand oktober is uitgekomen op +2,05%. Hiermee is het rendement over 2010 tot en met oktober een mooie 7,2%.

klik hier voor de historische resultaten.

7 Comments

 1. hai, ik heb net het boek van Pring besteld (“The Investor’s Guide to Active Asset Allocation”)
  je blog heeft me veel geholpen.
  wat ik me wel afvraag… Pring denkt dat de bearmarket nog 10 jaar gaat aanhouden, op basis van P/E ratio etc.
  Wat denk jij van ter Veer cs, die denken juist dat de komende 10 jaar de bomen tot in de hemel groeien op basi van de Kondratieff cyclus
  http://beleggenopdegolven.blogspot.com/

 2. Dag Rob,
  leuk om te horen dat je het boek hebt besteld. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.
  Over de kondratieff cyclus bestaan veel verschillende meningen, alhoewel de meeste het wel eens zijn dat we ons nu in de winter begeven. De winter kenmerkt zich door het ‘knappen’ van de credit bubble en een zeer lage inflatie, zelfs vaak deflatie. In deze periode doen aandelen het erg slecht en de edelmetalen het juist erg goed. Alles wat we vandaag ook zien.
  De Longwavegroup schrijft veel over cycli, en ze publiceren veel mooie plaatjes over de kondratieff golven. Een publicatie die de moeite waard is:
  http://www.longwavegroup.com/publications/special_editions/2009/pdf/091222_Dow1000.pdf
  Samengevat denken zij ook dat de winter nog wel even kan aanhouden.
  Zelf denk ik dat ook dat, als je kijkt naar de problemen in Europa die de kredietcrises nog steeds veroorzaakt, we er nog lang niet zijn. Onderzoekt toont aan dat ná een bankencrisis het 7 tot 10 jaar duurt voor het financiële systeem weer is hersteld, in Japan duurt het zelfs al 20 jaar. Als we 2007 hanteren voor het begin van de financiële crisis, dan hebben we nog wel even te gaan.
  Nog een tip: The Economist Intelligence Unit global forecasting unit (www.eiu.com/gfs) publiceert een zeer goede (gratis) maandelijkse update over de wereld economie met daarbij een aantal risico’s voor de economie, momenteel scoren de events: ‘Sovereigns default as public debt spirals out of control’ en ‘Developed economies fall into a deflationary spiral’ hoog op zowel de mogelijkheid dat het gebeurt als op de impact op de economie.
  Zelf denk ik niet dat dit de omstandigheden zijn waarin de economie op volle toeren gaat draaien en de aandelenkoersen omhoog schieten.

 3. hallo Ltb, maar op korte termijn (1 jaar) zie jij toch wel hogere koersen? Je gaf eerder ook aan dat de rente weer gaat oplopen en inflatie door prijsstijging van grondstoffen, dus een ‘deflationaire spiraal’ lijkt me wat prematuur.
  voorlopig houd ik net als jij aandelen en grondstoffen in de portefeuille.
  dat ik me drukmaak om de langere termijn heeft gedeeltelijk te maken met de premies van mijn hypotheek, die zijn gebaseerd op een “buy&hold” beleggingsdepot waar ooit mijn woning van afgelost moet worden, en het zou een beetje frustrerend zijn als dat na 20 jaar nog niet in waarde is gegroeid.
  bij alle problemen in de westerse wereld zou je wel haast vergeten dat opkomende landen een steeds grotere rol gaan spelen in de wereldeconomie, die gestaag doorgroeit met Azië als kartrekker. Dus als we toch bezig zijn met asset allocatie, misschien ook een stukje beleggen in een BRIC ETF.

 4. dag Rob,
  Als ‘aanhanger’ van de Oostenrijkse school van economie definieer ik deflatie ik deflatie als krimp van de geldhoeveelheid. Dit zorgt vaak weer voor dalende prijzen al is dit niet altijd over het volledige spectrum van de consumentenuitgaven. Grondstoffen (brandstof en voedsel) worden zeker duurder, aan de andere kant zijn huizen al 10% goedkoper geworden en maken woonkosten zoals hypotheek en huur ongeveer een derde van de maandelijkse uitgaven uit.
  Wat gebeurt er als de Grieken, Spanjaarden, Ieren nauwelijks nog geld uitgeven……?
  Aan de andere kant denk ik dat de stimuleringsmaatregelingen nog wel een jaar voor hogere koersen zorgen, maar garanties zijn er natuurlijk niet. Volgens Pring zijn we nu in fase 4 (sinds maart), rente gaat oplopen en dit bederft op termijn het plezier op de aandelenmarkten. Wat die termijn is… geen idee, een jaar of nog 2 á 3. Ik las vorige week een stukje van Willem Buiter waarin hij voorspelt dat de banken de komende 2 á 3 jaar nog nodig hebben om aan te sterken, pas dan kunnen ze de forse verliezen op de PIGS landen dragen, hij verwacht dat de overheden en ECB de boel nog een paar jaar ‘pappen en nathouden’ en dat dan het volgende hoofdstuk in deze lange bear-markt begint.
  Overigens een hele terechte opmerking over Emerging markets/BRIC, deze hebben zeker meer potentie dan de Europese markten, het is alleen een behoorlijke klus om hiervoor een model te maken en goede macro-data te vinden.

  groeten, Bart
  De LangeTermijnBelegger

 5. Ik heb het boek binnen, dat wordt een aardige kluif voor mij als amateur belegger maar ‘t ziet er boeiend uit 🙂
  Probeer jij nu ook de Pring-barometers een beetje te reconstrueren? Het boek geeft een hoop achtergrond informatie maar zo te zien moet je toch lid worden van zijn peperdure nieuwsbrief voor de complete indicatoren.

  Iets anders, ik zie dat fundcoach nu nieuwe beleggingsfondsen aanbiedt (Ethna Capital Partners) die specifiek gericht zijn op asset rotatie, voor als je niet van doe het zelven houdt…

 6. Hi Rob,
  het boek is inderdaad stevig voor de amateur belegger, maar zeker ook heel leerzaam. De eerste hoofdstukken geven een goede basis over de economische cycli. En als je deze beheerst loop je qua kennis al voor op 90% van de ‘amateurs’. Daarnaast gebruik ik het boek nog vaak als naslagwerk.
  Ik ben het met je eens dat hij niet heel duidelijk maakt hoe de barometers te construeren, ik heb een poging gewaagd maar het kost wel heel veel tijd om de gegevens te verzamelen en te analyseren met excel, ik heb nl geen geavanceerde software. Wat ik wel heel nuttig vind zijn de simpele indicatoren die hij noemt op pagina 200. Deze indicatoren met het nauwletten volgen van de conjunctuur data van diverse websites en een oog op de klok (de business cycli duren tussen de 4 en 6 jaar) én het geloof dat we in een langdurige aandelen bear-market / kondratieff winter zitten, geven een voldoende goed beeld om geen grote blunders te begaan.
  succes.
  groeten, Bart

 7. Hoi Bart, ik lees het boek in de trein en ben nu op een derde ongeveer.

  De grote lijnen zijn goed te volgen maar soms raak ik wel in de war met alle kunstjes die hij uithaalt, om de aandelentrend te bepalen gebruikt hij een gesmoothte ROC oscillator die dan weer tegenover een koersgrafiek gezet wordt waarbij de prijzen zijn aangepast voor inflatie etc.

  Jij hebt dus ook geen speciale software om zijn ‘secular trends’ na te spelen of een plot te maken van de ‘commodity/bond ratio’ neem ik aan.

  Ik wees je al eerder op die andere cyclus-blog, het interessante is dat die mensen er juist vanuit gaan dat we nog steeds in de longterm aandelen uptrend vanaf ca. 1980 zitten. Hoe dan ook, we beleggen natuurlijk in eerste instantie volgens de 4-jaars business cycle dus misschien moet ik me daar niet zo druk over maken?

  Groeten Rob