De LangeTermijnBelegger

Voor beleggen met index fondsen op basis van Conjunctuur Analyse

Grondstoffen in de portefeuille

In maart behaalde de portefeuille een goed rendement van ruim 6%. Het hoogste maandresultaat sinds aanvang en dat brengt het totale rendement boven de 20%, in vergelijking de AEX staat nog steeds ruim onder het niveau van september 2008. Dit weekend plaats ik de precieze rendementen en werk ik de site verder bij.

Zoals ik vorige week al aankondigde ga ik de portefeuille aanpassen aan fase 4. Dit houdt in dat de obligaties verkocht worden, een klein deel van de aandelen er uit gaan en dat de opbrengsten in grondstoffen (20% weging) en in cash (10% weging) worden geïnvesteerd.

De afgelopen dagen heb ik gekeken welke mogelijkheden er zijn om in grondstoffen te beleggen. Uiteraard in een breed gespreide index/fonds met een laag kostenprofiel. Ik heb een drietal indextrackers/ ETFs gevonden, van iShares, Lyxor en MarketAccess (Royal Bank of Scotland). Daarnaast heb ik als vierde gekeken naar een fonds van Credit Suisse, dit fonds is als huisfonds bij onder andere ABN AMRO verkrijgbaar, en hierdoor voordelig bij kleine transacties. Overigens verlaagd ABN AMRO binnenkort, in navolging van Binck, het vaste tarief voor effecten orders naar 6,50 van 8 euro. De variabele kosten blijven 0,1% van het transactiebedrag.

Alle vier de fondsen hebben de afgelopen jaren ongeveer het zelfde koersverloop doorgemaakt, een sterke rally tot in de zomer van 2008 (olie $140 per vat, weet u nog?), een gigantische crash omlaag en daarna een redelijk herstel. In onderstaande grafiek staan de vier fondsen (klik voor een vergroting).

Om het risicoprofiel en de performance van de fondsen (snel, en misschien iet te kort door de bocht) nader te bekijken heb ik in onderstaande tabel het koersverlies van top naar bodem voor de fondsen berekend, daarnaast het procentuele herstel vanaf het laagste punt tot aan vandaag. Als laatste kijk in hoeveel van het verlies door het herstel is goedgemaakt. De eerste twee geven een indicatie van het risicoprofiel, hoge uitslagen zowel naar boven als naar beneden zijn een teken van hoger risico binnen een fonds. De derde categorie geeft een indicatie van de performance van het fonds, hoe goed ten opzichte van andere.

top -> dal dal -> nu Herstel
Ishares DowJones Commodity index -46% +21% +25%
MarketAcces Rici index -54% +38% +33%
Lyxor CRB index -49% +33% +35%
Credit Suisse Commodity Index Plus -60% +41% +27%

Uit bovenstaande tabel blijken alle fondsen risicovol zijn, alle vier zijn ongeveer gehalveerd in waarde in de tweede helft van 2008. Het Credit Suisse fonds lijkt het meest risicovol door de grootste uitslagen en zou dus bij een stijging procentueel harder kunnen stijgen dan de andere drie. Het herstel van de MarketAccess en Lyxor fondsen is echter weer beduidend beter dan de andere twee.

In de portefeuille neem ik het MarketAccess indextracker fonds op, iets agressiever dan het Lyxor fonds en bijna net zo’n goed herstel. (en de RICI index wordt samengesteld door Jim Rogers, ik vind hem wel een expert op het gebied van grondstoffen). Op de website van Jim Rogers en de RICI index staat onder links een handboek over de index en een artikel uit 2003 waarin de indices vergeleken worden en waar de RICI index wordt aangeraden.

Het staat ook in de disclaimer maar nogmaals: deze website is puur ter illustratie van een bepaalde manier van beleggen en geen beleggingsadvies! De hierboven genoemde analyse geeft een goede indicatie maar is zeker niet compleet, ik adviseer iedere belegger om zijn eigen huiswerk goed te doen.

Tagged as: , , , , , ,

2 Comments

Trackbacks

  1. De LangeTermijnBelegger bestaat 2,5 jaar | De LangeTermijnBelegger
  2. Zijn grondstoffen nog een interessante belegging? | De LangeTermijnBelegger

Leave a Response